Balsamicorisotto

Ruokabloggaaja Kulinaari valmisti hienon ja maukkaan ruoan meidän risotosta ja balsamicosta. Alla ohjeet neljälle.

Balsamicorisotto

0,5 dl Delizia-balsamicoa

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

200 g risottoriisiä, esim. carnaroli

1 iso salottisipuli raastettuna

1 laakerinlehti

1,5 dl kuivaa valkoviiniä

8 dl kuumaa kasvislientä

2 rkl huoneenlämpöistä voita

1 dl parmesaaniraastetta

pinnalle: Delizia-balsamicoa, parmesaaniraastetta

Laita balsamico pieneen kasariin ja keitä sitä kokoon noin 10 minuutin ajan hyvin miedolla lämmöllä. Tarkkaile ja sekoittele välillä ja seura ettei balsamico pala pohjaan. Lopputulos on siirappimainen. Pidä lämpimänä, jottei seos kovetu.

Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja 1 rkl voita, lisää sipuli ja kuullota miedolla lämmöllä ruskistamatta, kunnes sipulin tuoksu ei ole enää kitkerä.

Lisää riisi, sekoittele hieman ja lisää sitten viini. Sekoittele kunnes viini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin.

Lisää kasvislientä muutamassa erässä runsaasti kerrallaan. Lisää myös laakerinlehti. Sekoita risottoa kokoajan, mieluiten kumilastalla seinämiä ja pohjaa myöten, jottei risotto pala pohjaan tai ala kiehua liikaa.

Risoton kypsyminen kestää noin 16-20 minuuttia, joten jaksota liemen lisääminen tuolle ajalle ja seuraa riisin kypsymistä maistelemalla. Poista laakerinlehti.

Sekoita kypsennyksen loppupuolella balsamicosiirappi risoton joukkoon. Kannattaa alkuun lisätä vaikka vain osa, maistaa ja lisätä maun mukaan.

Lopuksi lisää risoton pinnalle 2 rkl voita ja parmesaaniraaste, anna seistä kunnes voi sulla ja sekoita risotto tasaiseksi.

Tarjoile välittömästi. Voit lorauttaa pinnalle hieman hyvää balsamicoa ja viimeistellä parmesaaniraasteella.

Kuvat: Kulinaari-ruokablogi, Kimmo Ollila